piątek, 21 grudnia 2012

CZERWONO BIAŁE ŚWIĘTA - PODSUMOWANIE


Oprócz tego co było prezentowane na blogu, specjalnym narzędziem do wycinania (środkowy rząd pierwsze zdjęcie od lewej) powycinałyśmy gwiazdki z pomarańczy i mandarynek. Można je zastosować jako dekorację stołu, potraw, wrzucić do zimowej herbatki czy zrobić kompozycję zapachową (środkowy rząd ostatnie zdjęcie) - nasza to gwiazdki z cytrusów, owoce głogu,  maleńkie gałązki iglaków, olejek pomarańczowy, ale mogą to być również inne składniki np: szyszki, laseczki cynamonu.

Ostatni rząd pierwsze zdjęcie z lewej to prosty świecznik. Bierzemy ładny słoik, wypełniamy go głogiem, kawałkami iglaka czy innymi elementami takimi jak w kompozycji zapachowej. Aby ładnie wyglądały można spryskać wszystko nabłyszczaczem do roślin (do kupienia w centrach ogrodniczych) czy oliwą. Obwiązujemy słoik wstążeczką. Do środka wkładamy podgrzewacz. Całość stawiamy na spodeczku przystrojonym bukiecikiem z zimowych krzewów i tymi samymi elementami, które są wewnątrz słoiczka. 

Nasz świecznik z posta (ŚWIECZNIK Z SZYSZEK) stał się podstawką do kompozycji roślinnej - wazon to zwykły słoik i ozdobionym zszytą koronką elastyczną naciągniętą na "gwint".

Środkowe zdjęcie to mój pomysł na serwetki do sztućców lub na opłatek. Jeśli do środka włożymy papierowy rożek (wykonany z półokręgu) może to być efektownym opakowaniem na słodycze. Stroik to gałązka ostrokrzewu i nawleczone na złotą nitkę i przywiązane do niej owoce głogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz