wtorek, 30 grudnia 2014

PRECEL NOWOROCZNY


Właściwie nie wiem dlaczego ten precel nazwano noworocznym, ale taka była jego nazwa. Stosownie do nazwy zatem, podaję przepis właśnie teraz.  Precel oczywiście powstał przy współdziałaniu małego kucharza. ;-)

SKŁADNIKI:
750g mąki pszennej
2 szczypty soli
3 łyżki cukru
1 kostka drożdży 42g
300ml letniego mleka
80g miękkiego masła
2 jaja
1 żółtko

Zmieszaj: mąkę, cukier, sól. Zrób wgłębienie i wlej niewielką ilość letniego mleka wymieszanego z drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw na 10min. Potem dodaj 2 jajka, miękkie masło i zagniataj ciasto stopniowo dolewając mleko. Gdy w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrze, zrób kulę z ciasta, włóż ją do miski wysypanej mąką i odstaw na 90min w ciepłe miejsce. Odłóż 1/4 ciasta. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałek z reszty ciasta i zrób z niego koło zakładając końce na siebie. Odłożoną 1/4 ciasta podziel na 3 części. Zrób z nich wałki i spleć w warkocz by powstała chałka. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj środkową część precla i przyklej chałkę. Posmaruj całość pozostałym żółtkiem i piecz na środkowym poziomie piekarnika - 180 stopni 40min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz