wtorek, 4 marca 2014

DOMOWY CHLEB


A oto kolejny przepis z cyklu "zrób to sam a będzie najzdrowiej". Od czasu do czasu piekę własny chleb (tylko w sezonie grzewczym - bo ciasto na ciepłym kaloryferze pięknie wyrasta) i dziś podzielę się z Wami przepisem. Gdybyście mieli ochotę, to zaproście małych pomocników do współpracy i nastawcie się mentalnie na trochę bałaganu. Smacznego!

1kg mąki razowej lub zwykłej (może być pół na pół)
2 czubate łyżeczki soli
5dag drożdży
700ml chłodnej wody


Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dorzucamy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy mokrą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce np: na kaloryfer na 15min. Formę smarujemy olejem. Po tych 15min przekładamy ciasto do formy. Przykrywamy mokrą ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscy na 35-40min. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 30-35min.

Do chleba możemy dodać np: siemię lniane, słonecznik czy sezam.

p.s. Macie może jakieś ulubione przepisy na domowe pieczywo?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz